iDio Steve Jobs

“Love is like a puzzle, hard to piece together, but beautiful when all the right pieces are put together”

(Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, însă minunat atunci când toate piesele sunt aşezate cum trebuie) este ultimul mesaj postat pe contul personal de Twitter cu 2 zile înainte de moarte.

24 februarie 1955     –     5 octombrie 2011

așa arată pagina oficială Apple

„În fiecare dimineaţă mă uit în oglindă şi mă întreb dacă o să-mi placă ce urmează să fac astăzi.De fiecare dată când răspunsul a fost negativ câteva zile la rând, m-am apucat de altceva”
 
“Singurul mod de a fi cu adevărat mulţumit este să faci ceea ce consideri a fi un lucru extraordinar.
Şi singura cale de a realiza ceva extraordinar este să iubeşti ceea ce faci.”
 
 
“Timpul vostru este limitat, aşa că nu-l irosiţi trăind viaţa altcuiva.
Şi, cel mai important, aveţi mereu curajul să vă urmaţi inima şi intuiţia.”

Un scurt review despre cariera și viața lui Steve Jobs

În 1974 se angajează la ‘Atari’. Cu aportul lui asupra graficii și a designului apare cunoscuta joacă ”Breakout”. Peste 2 ani în 1976  Steve Jobs împreună cu Steve Wozniak, Ronald Wayne și A.C. “Mike” Markkula Jr., fondează compania Apple. Dar odată cu aceasta, ei au dat start unei noi industrii, cea a computerelor personale. Au inventat mouse-ul, tastatura care nu mai era integrată sau modul cum înțelegem acum desktopul nostru, interfața grafică care nu mai era un ecran negru cu niște titre verzi pentru profesionali. De acuma era un computer de uz personal, ceva simplu, pentru orice om chiar dacă nu avea studii de profil. Primul product este asamblat într-un garaj din California. Tinerii de la Apple au scos pe piață în 1977 primul computer personal numit  Apple II cu grafică colorată. În 1983 John Sculley de la Pepsi-Cola este atras de Jobs să vină la Apple pe postul de CEO (director executiv) cu întrebarea :”Vrei să vinzi apă cu zahăr toată viața ta sau vrei să vii cu mine și să schimbi lumea?”.  Peste un an (1984) Steve prezintă Macintosh           ( poza din dreapta >

Primul calculator pentru casă, uşor de utilizat datorită interfeţei grafice și a dimensiunilor mici, care a avut un succes nemaipomenit pentru vremurile alea. Dar, anul 1985 este cu ghinion pentru Jobs, în urma unor neînțelegeri în companie, tot acel John Sculley îl dă afară pe Jobs de la ‘Apple’.

Odată cu plecarea începe o nouă perioadă în viața lui Steve. Fondează compania ‘NeXT Computer’. Cele mai cunoscute produse de atunci sunt nucleul Mach, procesorul de semnal digital cip și portul Ethernet built-in. Soft-ul denumit NeXTMail a fost primul care a făcut posibil (atașarea) încorporarea fișierelor audio,grafice sau documente în e-mail. Iar din 1993 ‘NeXT’ se baza doar pe software și pe dezvoltarea acestuia.

În 1986, Steve Jobs a cumpărat compania care acum se numește Pixar. Iar pe 24 ianuarie 2006, Jobs a anunțat că Disney a fost de acord să cumpere Pixar cu 7,4 miliarde de dolari. Și Jobs devine cel mai mare acționar unic al Disney, având aproximativ 7% din acțiunile companiei.

În 1996 Apple anunță cumpărarea companiei NeXT cu 429 de milioane de dolari. Proiectul NeXTSTEP își găsește repede locu în Apple, devenind ceea ce știm noi acum ca Mac OSX (mulțumesc Steve, articolul dat este scris pe OSX, pe MacBook Pro). Odată cu achiziționarea NeXT revine și Jobs în Apple.

În 1997 Steve introduce o linie nouă de Macintoshuri numite G3, și plus un site, de unde oamenii pot să-și comande G3 direct de la Apple. Peste un an (1998) Steve prezintă iMac. Accentul fiind pus pe design inovator și performanțe majore. Devenind o amenințaresimțitoare pentru PC-urile Microsoft.

Odată cu venirea anului 2001 începe ceea ce numesc toți ‘Revoluția ‘i’.

iPod, iTunes, iTunesStore detronează walkman-ul de la SonyEricsson și revoluționează piața de distribuție muzicală și online. 2007 este următorul an revoluționar, cel al smartphonurilor. Iphone, gadgetul care are în el de toate, chiar și funcția de telefon. Și iată apogeul, 2010, Steve anunță iPad. Care până la sfârșitul anului deține 84 de procente din piața tabletelor, și s-a vândut de 7 ori mai multe decât se aștepta. Pe 2 martie 2011  Apple lansează  iPad 2.

A intrat în istorie ca cel mai prost plătit CEO al unei companii, salariul lui era de 1$ pentru fiecare an de la Apple. Personal Steve Jobs, deține peste 230 de patente. Printre care și cunoscutul gadget ‘ mouse ‘. Numai vorbim de Apple câte sute sau chiar mii de patente deține.

Pe 9 august 2011 pentru scurt timp Apple devine cea mai scumpă companie din lume, cu un capital de 350 miliarde de dolari.

Nu este crescut de părinții biologici, a abandonat colegiul, apoi și universitate, nemulţumit de taxa ridicată de şcolarizare şi de cursurile obligatorii la care trebuia să participe. Dar a rămas în campus, frecventând doar cursurile care îi plăcea și dormea pe podele în camerele prietenilor. Mergea pe jos zece kilometri în fiecare duminică, până la un templu budist, unde primea o masă caldă. Ulterior a studiat design-ul minimalist. După o plecare în India în anii 70 s-a întors convertit, budist.

Totuși, în 2003 este diagnotizat cu cancer. În 2004 se anunță ca Jobs a suferit cu succes operația de înlăturare a tumorii de cancer. August 24, 2011 – Jobs își dă demisia, din cauza bolii nu mai poate să conducă compania și este înlocuit de Tim Cook. Iar pe 5 octombrie, 2011, Steve Jobs moare, după o lupta incurabilă cu cancerul pancreatic.

Cum spune un comunicat al familiei Jobs, Steve a murit în pace, înconjurat de familie…

vedeți mai jos, 2 dintre sutele de video de pe yotube despre viața și activitatea S.J.